Be As Good As You Can

UN NOU PARADIGMA

Els polítics diuen, avui, que ens trobem davant d’un canvi de paradigma en la nostra manera de pensar.
Pensar d’una nova manera pot causar excitació i por alhora, però no pot ser considerat un fet insòlit. Fins i tot allò que durant un temps podria semblar impensable, pot tornar. ¿Quanta gent, per exemple, pensava el 1946 [un cop acabada la Segona Guerra Mundial] que el 2022 líders polítics europeus basarien el seu pensament programàtic en la ideologia nazi o feixista?
Una nova manera de pensar significa, per mi, dues coses essencials. La primera es com atendre i resoldre socialment les nostres necessitats vitals: l’habitatge, les infraestructures per abastir la població d’aigua i calefacció, així com l’accés a una alimentació saludable i a la interacció social; són les qüestions bàsiques per a la supervivència i el benestar de tots. La segona té a veure en com ens influenciem els uns als altres i en això les nostres emocions juguen un paper cabdal: hi ha  persones que actuen sobre les altres per crear un pensament col·lectiu i poder fer així realitat els seus propis objectius o finalitats.
Cap on anirem ara si acceptem el nou paradigma de pensament? Cap un humanisme més gran o cap a les trinxeres? Només el temps ens donarà la resposta. Recordem, però, que la nostra manera de pensar avui donarà forma al futur del nostre demà.
Com esperem que sigui el nostre futur i quin futur col·lectiu volem? Es tracta d’una pregunta fonamental perquè sense l’expectativa d’una societat millor podem obrir la porta a una de totalment contrària.
Recordem també que tot l’engranatge de la nostra estructura social es basa en el fet que quanta menys massa social s’ocupi de pensar i reaccionar més gran és la possibilitat de manipular el pensament de la majoria social. Podem dir, per tant, que amb tota probabilitat aquest fenomen està ja en marxa: avui molts líders populars difonen mentides (i sabem que són mentides!) i pretenen convertir-les, sense cap resistència, en veritats.
Ha arribat, doncs, l’hora de garantir la nostra supervivència i el futur dels nostres fills i per fer-ho ens  hem de qüestionar tant el nostre propi pensament com el dels altres tot desafiant velles idees i pautes molt arrelades. Posem-nos a la feina, i m’incloc jo mateix, abans no sigui massa tard.
Les meves idees sobre el pensament que tenim avui requereixen una mica més de temps; per tant, el curs i els materials anunciats estan sota revisió i oberts a alguns canvis. Tanmateix, sense saber exactament quan estaran a punt, us aniré presentant vídeos y altres materials no editats que us poden fer pensar. Les vostres reaccions i comentaris seran, un cop més, molt ben vinguts.
El nostre repte “Be As Good As You Can” es manté ferm.
Si has llegit “bo saber-ho”, entens que “Sigues tan bo com puguis” té el pensament com a llum guia.

A continuació us deixem una breu introducció i un aperitiu!

El 2022, uns 8.000 milions de persones viuran a la Terra, cadascuna amb el seu ADN i un cervell únic. Per tant, teòricament, la nostra capacitat total de pensar és enorme.
El nostre pensament, exploració i aprenentatge ens han mantingut amb vida durant uns 300.000 anys. Però malgrat la nostra capacitat de pensar en el passat, el present i el futur, sovint limitem els nostres pensaments i actuem de forma destructiva cap a nosaltres mateixos i els altres.
El pensament i el coneixement són eines poderoses. Aquesta és una de les raons per les quals la classe alta (un grup d’individus que ocupen el lloc i l’estatus més alt de la societat), en tots els temps, ha limitat l’oportunitat d’aprenentatge per al públic en general.
Com pensem això? Transmetre el pensament i les decisions als altres és bo, o és millor augmentar les condicions d’aprenentatge per a tothom?
Hem creat moltes estructures per retardar el pensament i l’aprenentatge, però, independentment, ningú no ens pot impedir. Sempre hi ha una possibilitat fora del marc tradicional del sistema públic.
Ningú serà mai perfecte, però tothom pot tenir un objectiu per ser el millor possible.
Be Tan Good as You Can és un concepte de desenvolupament i educació que té com a objectiu entendre el pensament mitjançant el mateix mètode que els nens utilitzen per aprendre: EXPLORAR. Els nens no busquen una olla d’or al final de l’arc de Sant Martí; volen entendre, no principalment obtenir una resposta.
Volem fer el mateix!
Mòdul 1 – Motivació
Ens motivem de dues maneres. Un s’anomena autònom i és una motivació privada. L’altre és la motivació controlada; t’inspires per fer alguna cosa que condueixi a una altra cosa, sovint amb expectatives dels altres en forma d’encoratjament o càstig.
Si us interessa com pensem, probablement us motivarà de manera autònoma per treballar amb aquests 12 mòduls.
Si necessites una prova dels teus coneixements i consulta aquest curs, tens una motivació controlada perquè el teu objectiu principal no és el procés d’aprenentatge.
Podeu tenir més o menys de tots dos, i podeu tenir tots dos alhora.
Mòdul 2 – Identificació
Sense identificar persones, coses i situacions, no podem entendre. I ho hem d’entendre! I ho entendràs!
No importa la situació o les preguntes, el teu cervell sempre et donarà una resposta. De vegades serà correcte, de vegades serà incorrecte.
Identificar també és valorar. La manera en què valorem està influenciada per comportaments, històries i experiències heretades. La majoria de com mires les persones, les coses i les situacions es forma en els teus primers anys. Com podeu entendre, crear imatges falses de persones i situacions és fàcil si només es basen en la narració. Si identifiqueu les característiques d’una persona vinculades negativament a una aparença, és difícil canviar d’actitud (eliminar el vostre sentiment) encara que els fets demostrin que esteu equivocats.
Mòdul 3 – Pensament lineal
Pensem en línia recta de dalt a baix. Al cim absolut hi ha un món desconegut amb déus, promeses i somnis com caminar pels carrers d’or, llum i felicitat per sempre.
Al fons, també hi ha quelcom desconegut, però amb amenaces i càstigs, foscor i patiment per als temps eterns.
Probablement penseu que aquesta és una imatge simplificada. Tot i així, la majoria de nosaltres vivim el nostre dia a dia amb aquest pensament religiós, de dalt a baix amb dues entrades principals i entre aquestes complexes línies jeràrquiques descendents.
Fins i tot la democràcia tria el líder principal!
Quants equips de futbol coneixeu que tenen dos entrenadors?
Mòdul 4 – El cervell i el cos
Penseu en el vostre cervell com el vostre millor amic. Un amic amb una capacitat enorme que rep i maneja contínuament volums d’informació. La majoria d’ells mai no sabràs res.
El cervell classifica la informació, la condimenta amb emocions, l’empaqueta en trossos petits i us ofereix una versió simplificada que cregui adequada per a la situació.
Però, per què el cervell limita la informació?
1. Dues raons:És impossible que el nostre pensament diari gestione tota la informació que rebem veient, escoltant i comunicant-nos. 2. Simplement necessitem un centre al cervell per classificar.
La missió principal del cervell és mantenir-nos amb vida, i està satisfet si pot fer-ho.
L’enfocament del cervell en la supervivència recompensa el pensament egoista. Al mateix temps, milers d’anys d’evolució ens han ensenyat que cooperar amb els altres és la millor manera de sobreviure.
Trobar-se amb un lleó sol a la sabana i córrer és menys probable que sobrevisqui que si sis persones poguessin desafiar, espantar o fins i tot matar el lleó.
El pensament, doncs, viu contínuament amb la paradoxa entre egoisme i cooperació.
Mòdul 5 – Aprenentatge
L’aprenentatge és quelcom que fem des del dia que naixem fins al dia que morim, i està lligat a la nostra situació vital i sovint controlat pels pedagogs.
Un bon pedagog no sempre és un excel·lent professor amb bones intencions, també pot ser una persona que vol que pensem en una direcció concreta, i per això, a vegades, aprendre pot ser com caure en el parany del pensament unidireccional.
Mòdul 6 – JO, NOSALTRES i ELLS
Pensar és com una galàxia, una extensa col·lecció de milers de milions de peces en una estructura cohesionada separada simultàniament en diferents parts. També podem veure el pensament en un context, però al mateix temps, pensem de manera diferent sobre nosaltres mateixos, els que coneixem i les persones de la perifèria.
Si ens fixem tant en les situacions quotidianes com en la història, podem entendre que persones que no coneixem molt bé, fins i tot formulades políticament i científicament, es poden identificar com a “no humans”, la qual cosa permet un tracte inhumà.
Mòdul 7 – Escoltar, pensar i conversar
Escoltar és interessar-se pel que diuen els altres. Fàcil? No, perquè sovint preparem una pregunta mentre escoltem.
Pensar no és una activitat unidireccional. El pensament real és valent i pot desafiar preguntes difícils amb molts sentiments i pensaments.
La conversa es pot dividir en tres parts; (Anders Enquist 1984)
A. Pares – B. Adults – C. Nens.
Pots trobar-te en qualsevol paper, independentment de l’edat o de l’origen.
A. Quan un pare parla amb un fill, fomenten un comportament que esperen que el nen segueixi.
B. Una reunió entre adults normalment ens permet gestionar la situació de manera constructiva.
C. Quan un nen coneix els seus pares, es troba en desavantatge i protesta. Una protesta que pot ser silenciosa o verbal.
Mòdul 8: diners, valoració i moral:
Com ho pensem
Mòdul 8: diners, valoració i moral
Com pensem els diners i els beneficis vinculats a la moral? Podria ser perquè valorem els diners i els beneficis més que la vida de les persones?
Els diners són una eina essencial per viure i ens ofereixen enormes possibilitats i flexibilitat. Però els diners també són una eina utilitzada per a la polarització.
Mòdul 9 – Pensament fàcil
El pensament més accessible és veure’ns com a part de l’evolució. Que encara tenim un estil de vida molt lligat als animals. Ull per ull.
Als nostres cervells els encanta fàcil, i el pensament fàcil porta a solucions fàcils.
Hi ha moltes situacions de la vida real per a discussions emocionants sobre això. Aquí en teniu una sobre la dreta més forta:
Un soldat que treballa sota un contracte ha decidit rescindir l’acord prematurament. Explica que quan va signar el contracte, la informació que va rebre va ser que el seu exèrcit era el més fort i important del món. Ocupar una part d’una altra terra seria molt fàcil i natural. Però sí que va demostrar que la resistència es va fer forta i que el seu equipament i armes no eren tan superiors com ell pensava. Així que deixa!
Mòdul 10 – Narració
Una bona història és més emocionant d’escoltar i molt més interessant que els fets.
Algú va dir: Si escolteu una bona història, no comproveu mai si és certa.
A tots ens agraden les històries perquè afecten els nostres sentiments. Ens fan riure, plorar, enfadar-nos o feliços, que és el motiu principal d’una bona història; ens fa reaccionar.
Ens encanta un bon narrador, i el vostre interès i reacció són, més o menys, un agraïment al narrador. Com més reacció de nosaltres, més gran confirmació per al narrador.
Mòdul 11- Autoestima i por
La por és un comportament heretat i una part essencial de la supervivència. Encara que avui vivim en un moment menys perillós pel que fa a una amenaça física directa, encara avaluem cada situació en funció de la por.
La por també afecta la teva autoestima perquè ningú aprecia una situació desagradable. Una situació desagradable pot ser recurrent diàriament quan estem junts amb els altres.
Per exemple, si espereu que un professor o un entrenador us demani que mostri alguna cosa de la qual no esteu segurs, us pot posar en una situació en què bloquegeu el vostre pensament i l’autoestima a causa de la por. La por té diferents nivells de força, per això sovint subestimam la “por invisible”.
Mòdul 12 – Hackeja el teu cervell
El nostre cervell està programat des de fa molt de temps, però sota la pressió constant de la informació, les històries i els educadors que influeixen en com veiem les coses, valorem i actuem.
Però al mateix temps, els humans podem decidir qui i què som i volem ser.
Tenim tots dos, GRAN CAPACITAT I OPORTUNITATS.
Però el que abans requeria un pensament centrat en termes quotidians, ara s’està canviant cada cop més cap a un enfocament global en la nostra supervivència i la dels altres. El nostre temps requereix pensar com podem modelar un futur global.
Cap recurs financer al món ens pot comprar un planeta viable. L’única manera és una nova manera de pensar i actuar. Hem de centrar-nos en com volem que sigui el futur, a partir d’ara.
Mirar-se al retrovisor per entendre la història i el nostre temps és agradable; copiar-ho és una catàstrofe!
• Rebràs un vídeo i material escrit al final de cada mes. (De vegades una mica més tard)
• Pots participar en un fòrum de discussió.
• Podeu obtenir un certificat. Per obtenir un certificat, cal dur a terme diverses activitats (llegiu més a certificació)
• Pots unir-te gratuïtament el 2022, però cal registrar-te. La matrícula estarà oberta a l’agost, i l’inici del curs al setembre.
Educació – mòduls